Hasznos tanácsok

< Vissza a kezdőlapra

Fűnyírásról

A rendszeres fűnyírással érhetjük el azt, hogy egyenletes és egészséges pázsitunk legyen. A fűnyírást lehetőség szerint hetente végezzük, ezáltal mindig dús és erős gyepfelületet kapunk. A rendszeres fűnyírás miatt a gyengébb gyomnövények sem tudnak megerősödni. A fűnyírást mindaddig folytatni kell, amíg a fű növekedési periódusa tart. Az utolsó, késő őszi fűnyírást nem szabad elhagyni! Ősszel nyírjuk a füvet alacsonyabbra, hogy a reggeli pára könnyebben távozhasson.
Ehhez mindig borotvaéles pengéjű és minőségi fűnyíróra valamint szegélynyíróra van szükség! Ha a penge nem borotvaéles, akkor a vágáskép sem lesz tökéletes.
A tompa élű kés roncsolja a fűszálvégeket és rojtos lesz tőle a fűszálvég. A sérült részek rövid időn belül elszáradnak, és ilyenkor a gyep olyan benyomást kelt, mintha kiszáradna, rontva a kert szépségét. Főleg a nyári melegben tapasztalható ez a félrevezető jelenség. Csökken esztétikailag a gyepfelületünk értéke, és a sérülések miatt könnyebben lebetegszik a fű. A fűszálakon keletkező seben keresztül támad a gombás fertőzés. Minden hónapban, pár perces késélezési munkával mindez elkerülhető. A fűnyíráskor ne hagyjuk a nyesedéket a gyepfelületen, mivel az öntözés hatására vastag gyepfilc alakul ki, annak minden káros következményével.

Gyepszellőztetésről

Amennyiben a gyepünk kondiciója nem megfelelő, kiszáradt, sárgás,  egritkult, vagy épp túlságos bedúsult ilyenkor érdemes évente két alkalommal tavasszal és ősszel a gyep érdekében elvégezni a gyepszellőztetést. A felsorolt problémák kialakulhatnak tömör talajszerkezet, vagy tápanyaghiánytól, amitől a fű gyökérzete elvékonyodik.
A kezelés a jótékony hatását abban fejti ki, hogy a szellőztetés folyamán víz, tápanyag bekerül a talaj mélyebb rétegeibe, továbbá a meglazított földben a fű gyökérzete is erősödni tud, több tápanyagot képes felvenni.  Így a fű lombozata is egészségesebb látszatot nyújt. Azonban avatatlan kezek nagyobb kárt is tehetnek a kertben, ha nem szakszerűen végzik az eljárást. Például a fű beteg részeiről a fertőzést tovább terjesztik, felszakítják a vakondhálót, vagy a frissen
telepített gyepet. Fontos megjegyezni, hogy gyepszellőztetés előtt célszerű karókkal az öntözőrendszer szórófejeit megjelölni.

A nyári locsolásról

A forró nyári kánikula idején a növényeink fokozott folyadékpótlást igényelnek, azonban nagyon nem mindegy, hogyan, milyen módon öntözzük, locsoljuk őket a hőségben. Könnyen nagy kárt tudunk tenni, ha akkor locsolunk, amikor tűz a nap.  Akkor olyan hatást érünk el, mintha nagyítóval fókuszálnánk a leveleken a nap sugarát. A vízcseppek ugyanis ezt teszik, elégetve ezzel a növényt.
A locsolást érdemes a hajnali és az esti órákra időzíteni. Nem véletlen az, hogy a telepített öntözőrendszereket is úgy állítják, hogy a fényszegény időszakban öntözzenek. Ez a jótanács azonban nem csak a gyepre, hanem minden, napon található növényre igaz.

Parlagfű 

A gyomnövény irtása nemcsak allergiás társainkkal szembeni figyelmességünk jele, hanem törvényi kötelezettségünk is. Az idén fontos változás történt, ugyanis szigorodott a vonatkozó szabályozás:
megszűnt a július 1-jei türelmi idő a parlagfű elleni védekezésben.
A kertészeti szakértők iránymutatása szerint a parlagfű visszaszorítására a legjobb módszer a kaszálás, amelyet kézi erővel és gépi segítséggel is végezhetünk. A parlagfű irtását belterületeken a jegyzők, külterületeken a kormányhivatalok ellenőrzik.
A kötelezettséget elmulasztó földhasználók 15 ezertől 5 millió forintig terjedő bírságra számíthatnak, emellett számolniuk kell a hivatalból elrendelt közérdekű védekezés, vagyis a kényszerkaszálás költségeivel is.

Sokan azt hiszik, azzal, hogy kitépnek egy-egy szál parlagfüvet, már megtették a maguk dolgát, és hátradőlhetnek. Ez azonban nem így van.